lördag 30 mars 2013

Rubinröd - en bok om resor i tiden, snygga killar och försvunna släktingar

Rubinröd
skriven av: Kerstin Gier

Originaltitel: Rubinrot

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Betyg: 4/5
Sidor: 366 

Första delen i en triologi, fortsättningen Safirblå kommer ut till våren.


Handling:

Många familjer är konstiga, men Gwedolyns tar nog priset, om man får fråga henne själv i alla fall. Gwendolyns kusin Charlotte har ärvt en gen som gör att hon kan resa i tiden. Döm om Gwendolyns förvåning då hon själv helt plötsligt befinner sig i 1900-talets London, var på det visar sig att det är hon som ärvt genen och inte Charlotte! Till skillnad från Charlotte som tränats hela sitt liv inför att resa i tiden har Gwendolyn ingen aning om hur det funkar. Till sin hjälp har hon dock Gideon, en dödligt snygg kille som tyvärr också är riktigt dryg. Han ska resa med henne i tiden och för Gwendolyn blir det en helt ny värld som öppnar sig. En värld som innefattar hemliga ordensällskap, försvunna släktingar, vackra klänningar och givetvis en massa ouppklarade frågor…


Vad jag tycker om boken:
Kan man annat än att älska böcker som handlar om tidsresor? Det är ett ämne som jag aldrig tror kommer bli uttjatat. Jag har haft ögonen på den här boken ett tag, men jag försökte ändå att inte ha för stora förväntningar på den.
Boken var inte så som jag tänkt mig, jag hade föreställt mig att det här med tidsresorna var mycket enklare och att alla visste om det. Istället är det väldigt mycket hyssjande och det verkar som om ingen i familjen egentligen vet något, åtminstone så vill de inte berätta. Det kan emellanåt bli aningens krångligt med alla namn och hur allt hänger ihop.
Men det tycker jag inte ska avskräcka någon från att läsa den!
Karaktärerna gillar jag väldigt mycket, bara för att Gwendolyns familj är högst ovanlig är ändå alla familjemedlemmar väldigt vanliga. Det finns de jobbiga syskonen, sura mormodern, den dryga kusinen och så vidare. Dessutom är namnen annorlunda och fina, vilket jag tycker avgör ganska mycket. Hur kul är det att läsa en bok med karaktärer som heter Pelle, Kalle och Anna? Till exempel. Jag hoppas inte att man ska luras av bokens slogan "Tidlös kärlek", faktum är att boken inte handlar så värst mycket om Gwedolyns och Gideons kärlek till varandra. Snarare stör sig Gwendolyn på Gideon, haha. Fast visst finns det en spänning mellan dom. Troligvis kommer det utvecklas i de andra böckerna.
Jag gillade boken, men det känns att den bara är början på ett större äventyr. När jag läst ut boken kände jag direkt att jag ville läsa mer om Gwendolyn, Gideon och deras tidsresor. Jag kan knappt bärga mig tills Safirblå kommer ut!


Bokens första mening: Medan hon föll ner på knä och brast i gråt såg han sig omkring åt alla håll. 


(Hittade den här recensionen bland mina utkast. Jag skrev den för länge sen men har tydligen glömt bort att publicera.... Ursäkta om texten är lite konstig)



söndag 17 mars 2013

Älskar, älskar inte - Pojken i soffan - Gilla hata horan


Älskar, älskar inte
skriven av: ett gäng författare från olika delar av Norden.
Bokförlag: Opal
Betyg: 2/5
Sidor: 204
 Det här är en novellsamling med flera olika noveller, men det gemensamma temat är kärlek. Det är svårt att skriva ett omdöme på den här boken då novellerna skiljer sig så mycket ifrån varandra. Vissa var riktigt dåliga, medan andra var helt okej. Allt som allt tycker jag dock inte att det här var en toppenbok. De två novellerna som jag gillade mest var ”Den varmaste sommaren på hundra år” och ”Miriam och jag och världen”.

Pojken i soffan
skriven av: Sonya Hartnett
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Betyg: 2/5
Sidor: 159
En dag när den gamla tanten Matilda kommer hem hittar hon en pojke sittandes i sin soffa. Hon vet inte vad han gör där, men hon börjar berätta om sitt liv för honom. Den första halvan av den här boken tyckte jag om, när an fick läsa om Matildas uppväxt, hur hon reste och sen förälskade sig i Fjäder. Sen var det som om boken tog en vändning och blev mer och mer som en saga. Det tyckte jag inte särskilt mycket om, men jag gillade idén med att det är en liten pojke som är Döden, en liten pojke känns ju inte särskilt skrämmande. Sonya ska dock ha ett plus i kanten för det är verkligen 159 väl fyllda sidor.

Gilla hata horan
skriven av: Johanna
Bokförlag: Pocketförlaget (tror inte den finns som ”vanlig” bok?)
Betyg: 1/5
Sidor: 167
På en fest börjar skolans populäraste kille, Robin, att dansa med Gloria och Jonna. Det är dock för bra för att vara sant, för sen börjar det spridas elaka rykten på Facebook om Gloria. Jonna bestämmer sig då för att ge igen med samma mynt.
Den här boken var faktiskt riktigt dålig. Det är bra att det skrivs böcker om nätmobbning, men boken kunde gjorts mycket bättre. Saker och ting hänger inte ihop och känns orealistiska. 





torsdag 14 mars 2013

Det här med en book haul

Försöker spela in en book haul men känner att allt bara går emot mig. Skulle först spela in med familjens kamera, men den stänger av sig när den känner för det. Letade då reda på systers kamera, men jag hinner knapp börja spela in förrän den stängs av pga dåligt batteri. Och nu hittar jag inte laddaren.
JAG GER UPP

torsdag 7 mars 2013

Nytt bokpaket!

Fick hem ett paket från Bokus idag. Tänker inte skvallra vilka böcker det är, inte än iallafall.
Undrar nämligen om ni är intresserade av en book haul? Jag har aldrig gjort nån förut, men nån gång ska vara den första. ;)

måndag 4 mars 2013

Nattens cirkus

För att fördriva tiden då jag är på väg hem ifrån fjällen drömmer jag mig bort till Les Cirque des Rêves. Jag har bara läst drygt hundra sidor och är redan fast i den fantastiska värld Erin Morgenstern byggt upp.

"Öppnar vid mörkrets inbrott
Stänger i gryningen"

lördag 2 mars 2013

Månadsrapport för både januari och februari


Den uppmärksamma märkte kanske att jag inte gjorde någon månadsrapport för januari. Jag tänkte göra läsrapporter bara varannan månad istället för varje. Har jag en dålig månad läser jag kanske bara 2-3 böcker, då blir det ett sånt tråkigt inlägg.

Årets två första månader har gått hyfsat bra i läsväg. Nio böcker har det blivit!

♥ Miss Peregrines hem för besynnerliga barn -Ransom Rigg
♥ Personer du kanske känner - Jay Asher & Carolyn Mackler
♥ Kyrkogårdsboken - Neil Gaiman,
♥ Hitta Violet Park - Jenny Valentine
♥ Rubinröd - Kerstin Gier

FEBRUARI
♥ Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer
♥ Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet -Jennifer E. Smith
♥ Älskar, älskar inte - olika författare, alla ifrån Norden
♥ Rubinröd - Linzi Glass

Bästa boken: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet utan tvekan! Blev förälskad i den boken.

Bottennappet: Älskar, älskar inte var en novellsamling som inte föll mig i smaken alls.

Omläsningen: Om jag kunde drömma. Försökte vara så kritisk som möjligt när jag läste om den, men kan bara inte sluta tycka om den. Kyrkogårdsboken var också en omläsning, tyvärr gillade jag inte den alls.