lördag 13 april 2013

Recension på Stephen Chboskys "Wallflower"

Wallflower
skriven av: Stephen Chbosky
Originaltitel: The perks of being a wallflower
Bokförlag: Gilla böcker
Betyg: 2/5
Sidor: 269

Handling:
Charlie är inte som alla andra. Han har egentligen aldrig haft några vänner, utan tycker bättre om att hålla sig utanför och iaktta. Han är vad man skulle kalla en wallflower. I början av nittiotalet skriver han brev och berättar om sitt liv. Vem han skriver till får man aldrig reda på, men man får läsa om hur Charlie tar sig igenom sitt första år på high school. Han går från att vara den osynliga i hörnet till att faktiskt delta. Mycket beror på Patrick och Sam, hans nyfunna vänner. Fina, fina Sam, som betyder mer för Charlie än vad han säger. Sen finns det också minnena från när han var liten, som han förträngt, men kanske blir tvungen att konfrontera.

Vad jag tycker om boken:
Wallflower är utan tvekan en av de mest hajpade böckerna på internet. Kanske var det därför som jag inte älskade den fullt ut, mina förväntningar var höga, även fast jag försökte koppla bort dem. Kanske beror det också på att jag läste den på svenska och inte på originalspråket. Boken är ju känd för sitt språk och bl.a. citatet ”And in that moment, I swear we were infinte”.
Tro nu inte att jag inte gillar boken, för det gör jag. Däremot kan jag inte hålla med om att den är något extra.
Jag tycker om att man får läsa Charlies brev till någon, istället för att få läsa hans dagbok t.ex. Precis så som det står i boken ”…brev är mycket bättre än en dagbok, för då finns det gemenskap…”. 
Något som jag tycker Stephen Chbosky lyckats med är att skriva så det känns äkta. Man känner med Charlie, hur han vill göra rätt och vill vara som alla andra.
Därför känner jag mig väldigt kluven kring den här boken. Utan tvekan bra och äkta. Fast det räcker ändå inte till riktigt. Jag skulle inte råda er från att läsa boken, men det är kanske inte den första boken jag skulle rekommendera heller.

Bokens första mening:
Jag skriver till dig därför att hon sa att du är en sån som lyssnar och förstår och att du inte försökte ligga med den där personen på festen, fast du hade chansen.4 kommentarer:

 1. Håller med! Tyckte den var bra men inte fantastisk.
  Ska kanske läsa om den på engelska och se om jag gillar den bättre då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. aa, tänkte göra det jag också.

   Radera
 2. Jag tyckte inte det var bästa boken jag läst, men visst tycker jag att den är bra. Jag läste den på engelska. På ett sätt tycker jag filmen är bättre än boken. Har du inte sett den tycker jag du ska göra det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. okej, då ska jag försöka se filmen nån dag. :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.