fredag 5 april 2013

Resten får du ta reda på själv - Lauren Oliver


Jag har hållit på med den här recensionen ett tag, då jag verkligen velat göra boken rättvisa, men nu måste jag publicera den innan jag hinner ändra en massa till, hehe. ;)

Resten får du ta reda på själv
skriven av: Lauren Oliver
Originaltitel: Before I fall
Bokförlag: Bonnier Carlsen (och Månpocket)
Betyg: 5/5!
Sidor: 476

Handling:
Om du visste att du skulle dö ikväll, vad skulle du då göra? Vilka människor skulle du träffa, vem skulle du hjälpa och vem skulle du kyssa för sista gången?
Samantha Kingston tillhör de populära tjejerna. Hon vet vad man ska göra, hur man ska bete sig och framförallt vilka man inte ska vara snäll mot för att behålla högsta rang. Det är sent på fredagskvällen, datumet är den tolfte februari och Sam är på väg hem efter en fest tillsammans med sina kompisar. Så slirar bilen plötsligt och Samantha dör. Tror hon i alla fall. Men så ringer hennes väckarklocka och det är morgonen fredagen den tolfte igen. Hon har fått en ny chans. En chans att inte dö känd som skolans bitch, utan som någon som gjorde skillnad. Om och om igen får Samantha uppleva fredagen. Hon får sju chanser. Hennes uppdrag här på jorden var inte slutfört. Och kanske, kanske lyckas hon ställa allting tillrätta, innan det är för sent.

Vad jag tycker om boken:
Precis som många andra var min första tanke att det här kommer bli tjatigt att läsa om. Samma dag sju gånger, hur kul låter det? Faktum är att det inte blir ett dugg tjatigt, utan hela idén med boken är snarare genialisk. Samantha får en andra chans helt enkelt. När man läste om samma dag om och om igen insåg man hur allt som händer är kopplat till en slump, som kom av en annan slump. Allt sitter ihop på ett eller annat sätt och ändrar man på något litet kan det få stora konsekvenser. 
Karaktärerna i boken känns äkta, som att man faktiskt skulle kunna hitta dem på ett high school någonstans i USA. Att få läsa om en av de ”populära” tjejerna är inte så vanligt och jag gillade hur man fick se båda sidor av det. Det blir aldrig långtråkigt, utan man vill hela tiden läsa vidare och det var nästintill omöjligt att lägga ifrån sig boken. Jag spenderade en lördagseftermiddag med att bara ligga i soffan och läsa, läsa, läsa. Visst är vissa saker lite förutsägbara, men mycket kommer också som en överraskning. Samantha ändras så otroligt mycket genom boken och trots att jag vet hur boken ska sluta, kan jag inte låta bli att hoppas att det kanske, kanske ändras.
Lauren Oliver har skrivit en fantastisk bok som får mig att bli glad, ledsen, upprymd, nervös och som får mig att tänka till.
Om jag visste att jag bara hade en dag kvar av mitt liv, vad skulle jag göra då?

Bokens första mening:
Det sägs att hela livet flimrar förbi framför ögonen precis innan man dör, men så var det inte för mig.2 kommentarer:

 1. Åh den där boken är så himla bra! Läste den efter jag såg att du recenserat den! Gillar din blogg, brukar ha svårt att hitta bra ungdomsböcker, så fortsätt så! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du läste den efter du sett min recension, det är precis det syftet jag har med bloggen!
   Älskar såna här kommentarer, tack! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.