torsdag 20 juni 2013

Om jag stannar - Gayle Forman

Om jag stannar
skriven av: Gayle Forman
Originaltitel: If I Stay
Bokförlag: B.Wahlströms/Ponto Pocket
Betyg: 3/5
Sidor: 190

Handling:
Det har snöat och slasket gör gatorna hala. Så händer det som inte får hända. Bilen som Mia och hennes familj sitter i kraschar med en lastbil och de slungas ut. Så ser Mia sig själv ligga där på marken, skadad och medvetslös. Hon har fastnat mellan liv och död och under det kommande dygnet på sjukhuset får man läsa om hur Mia slits mellan att stanna kvar i livet – eller släppa taget.

Vad jag tycker om boken:
Något som redan från börjar får mig intresserad är Mias intresse för musik. Hon älskar klassiskt, medan hennes föräldrar är punkare och hennes pojkvän rockstjärna med en uppåtpekande karriär framför sig. Författaren har lyckats otroligt bra med att beskriva hur mycket musik faktiskt kan betyda. Genom Mias berättelser om sitt liv finns musiken alltid med på något hörn. De tjugofyra timmarna på dygnet består mestadels av tillbakablickar som författaren lyckats väva in så att det känns naturligt. Då och då återgår det till nuet, där släktingar och vänner hälsar på Mia, ber henne att kämpa lite till. Trots att det är en riktigt bra berättelse saknar jag själva sorgen. Det känns som om alla sörjer medan Mia koncentrerar sig mer på gamla minnen än vad som händer just nu. När man läser boken blir man aldrig riktigt ledsen, den berör inte riktigt på det viset.
Samtidigt är det kanske vad författaren vill förmedla, att oavsett hur skrämmande och sorlig framtiden ser ut, har man lyckliga minnen att se tillbaka på. Vad bokens budskap än är blir det inte full pott, men det gör den inte mindre läsvärd.

Bokens första mening:
Alla tror att det berodde på snön.

(Tips på en superbra recension på den här boken: http://dagensbok.com/2009/09/28/gayle-forman-om-jag-stannar/)

Har förresten hört att den här boken ska bli film, vilket jag tycker låter riktigt bra! Jag tror (hoppas) att det kan bli en riktigt lyckad film, faktiskt. 


1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.