måndag 26 januari 2015

Som om jag vore fantastisk

Som om jag vore fantastisk
Skriven av: Sofia Nordin
Övrigt: boken är en fristående fortsättning på En sekund i taget och Spring så fort du kan
Tack så mycket för rec.ex Rabén&Sjögren!

Ella tröttnade på livet på gården tillsammans med Hedvig och Ante. Hon vill ta reda på om det finns fler som överlevt febern och tar sikte på Umeå. Bruset som hon hörde i radion kanske stämmer. Nora följer med henne. Nora som gör allt för att få vara med Ella, vilket Ella är mer än medveten om. De får tag på en bil och ger sig iväg. Men trots att allt verkar glasklart blir resan svårare på fler sätt än Ella tänkt sig.

  Utan tvekan tyckte jag bäst om den här boken hittills i serien. Dels för att jag tycker om att läsa ur Ellas perspektiv, jag har varit nyfiken på henne sen första boken, dels för att det börjar hända mer och mer nu. De tidigare böckerna var lite för sega för min smak, det handlade mest om livet på gården och hur de gjorde samma saker dag ut och dag in. Jag tror det är därför jag gillar att läsa ur Ellas perspektiv, hon vill veta vad som hänt och hon är villig att ta risker för att ta reda på det. Att stanna kvar på ett och samma ställe fungerar inte för henne. 
     Flera tankar om livet innan febern börjar komma och det är intressant att få glimtar av hur de levde då. I nuläget handlar allas liv i stort sett bara om att få mat och överleva, men deras bakgrunder är ändå en del av dem.

När jag läst ut boken kände jag direkt att jag ville ha mer. Jag vill veta vad som händer med Ella, Nora, Ante, och Hedvig. Dessutom vill jag veta vad som hänt med resten av jordens befolkning. Det kan omöjligt bara vara de kvar i hela världen. 
    Jag har börjat förstå att epidemin i boken kan vara en del av något mycket större än jag först trodde. Då jag är ett stort fan av just den typen av "katastrofböcker" gör det mig ännu mer sugen på en fjärde bok. Sofia Nordin har tidigare visat att hon behärskar att skriva om flera olika teman och jag tror definitivt att den här genren, postapokalyptisk*, inte är något undantag
     Förutom jakten på fler överlevande tacklar Sofia Nordin typiska frågor som uppstår i tonåren. Trots att resten av världen dött i epidemi så känner man som tretton, fjorton, femtonåring fortfarande pirriga känslor och mensvärk, ilska och vänskap. 

Boken får mig att fundera över hur jag själv skulle reagera i en liknande situation. Det som fascinerar mig mest är hur de lyckas stänga av vissa känslor, eller åtminstone reducera dem till vardagliga tankar. Jag tror kossorna behöver mjölkas, hela min familj är död, undrar vad vi ska äta till middag? Frågan är hur länge man klarar av att gå så tills sorgen springer ikapp en.

Sammanfattning:
En bok med lättläst språk som jag tror passar bäst till folk i yngre tonåren. Låt er inte skrämmas av "epidemitemat"! Berättelsen är inte bara sjukdom och död, snarare handlar det om hur livet skulle se ut när saker som föräldrar, regler och ansvar försvinner. 
Böckerna i serien är som sagt fristående, men jag skulle rekommendera att läsa dem i ordning. Historien växer fram på ett mycket mer intressant sätt då. 


*vad betyder postapokalyptisk?
Apokalyps = undergång. Vad som leder till undergång kan t.ex vara en världsomfattande epidemi, som i det här fallet. 
Post = efter. En postapokalyptisk berättelse handlar alltså om vad som sker efter en "undergång", en väldigt stor katastrof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.