lördag 28 mars 2015

Ett av världens mest kända fiktiva mord


Mordet på Orientexpressen

Skriven av: Agatha Christie


En känd detektiv med snurrad mustasch och monokel.
Ett tåg med till synes vanliga passagerare.
En oväntad snöstorm som får tåget att fastna.
Ett mord.

Hercule Poirot snubblar oväntat över en mordhistoria påväg hem från ett uppdrag. Tåget är fast på grund av en plötsligt snöstorm. Ingen kan komma för att hjälpa dem och ingen kan lämna tåget. Det betyder två saker: ett, mördaren är kvar på tåget och två, Hercule Poirot måste ensam lösa mordgåtan.

Den främsta anledningen till att jag valde att läsa den här boken var då den är lite av en klassisker, men den överraskade mig väldigt. Inte på grund av mordgåtans lösning, den kände jag tyvärr till sen innan, utan det var för att den var så lättläst. Jag hade förväntat mig ett mossigare språk med meningar som behövdes läsas både en och två gånger extra, men ack så fel jag hade! Sidorna bläddrades snabbt förbi. Historian är enkelt upplagd, men ändå sådär lagom klurig för att få en att vilja läsa vidare. Trots att det historien rörde en stor grupp människor blev det aldrig svårt att hålla isär karaktärerna, vilket var väldigt skönt. Det enda som jag reagerade på var väl synen på människor, till exempel “kvinnor är si, italienare är så därför/därför inte kan de ha gjort det här”, men med tanke på tiden när boken skrevs så får en helt enkelt filtrera bort det.

Om man, precis som jag, vill kunna skryta med att ha läst en välkänd klassiker, så är Mordet på Orientexpressen perfekt.


(För övrigt så tycker jag att omslaget på min bok är otroligt snyggt! Stilrent med en fin rosa färg.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.