måndag 27 juli 2015

Jandy Nelson har än en gång fått mig att häpna


Jag ger dig solen
Författare: Jandy Nelson
Bokförlag: Gilla Böcker
Övrigt: hur snyggt är inte omslaget?! En eloge till formgivaren!

Noah och Jude är tvillingar och bästa vänner, men allt ifrån likadana. Jude är utåtriktad, har många vänner och älskar att surfa, medan Noah håller sig till sitt skissblock. Åtminstone är det så tills han träffar Brian, killen med meteoriterna, som verkar besvara Noahs känslor. Men så händer det som aldrig får hända och det vänder helt på tvillingarnas liv. Tre år senare är ingenting som det var. Noah och Jude pratar inte med varandra. Faktum är att Jude knappt pratar med någon längre. Hon inser dock att hon måste ställa allting tillrätta. Något som visar sig leda till en ovanlig skulptör och en allt för underbar kille. Och trots att det vänder upp och ner på tvillingarnas liv - igen - så kan det också hjälpa till att få skärvorna att falla på plats.

När jag såg att Jandy Nelson släppt en ny bok kunde jag inte sluta tänka på den. Jag har tidigare läst hennes debutbok Himlen börjar här (orginaltitel: The Sky is Everywhere) som jag älskade. Men faktum är att den har fått en stark konkurrent i Jag ger dig solen (originaltitel: I’ll Give You the Sun).
    Språket är, precis som i Himlen börjar här, väldigt fint och något utöver det vanliga. Det jag gillar så mycket med boken är just den konstnärliga känslan. Dels handlar boken om konst och vad konst kan betyda för en, men det är också språket i sig som känns annorlunda. Det är inte skrivet rätt upp och ner, utan fyllt med metaforer, Judes bibelcitat och Noahs “målningar”. Det är de detaljerna som gör boken.
  Jag tycker om både Noah och Jude och jag gillar hur berättandet är upplagt: växelvis får man följa Noah som ung och Jude i nutid. Till en början finns det många frågor om vad som hänt emellan då och nu och det är den nyfikenheten som får en att vilja fortsätta läsa.Jag fullkomligt älskar hur allt hänger ihop, fast man kanske inte ser det direkt, och hur något som verkar vara en småsak visar sig bli något stort. Även om berättelsen (kanske) främst fokuserar på deras mamma, så handlar den också om mycket mer, nämligen kärleken - och att våga känna den.


4 kommentarer:

 1. Vill du ha boktips? Looking får Alaska av John Green är isåfall mitt bästa, men även Lars Kepler skriver sjukt bra deckar böcker om du vill ha något sånt. En annan bra engelsk bok som man kan reflektera mycket över är the schack av någonting Young. Det är mina bästa boktips:) Skulle vara superkul om du läste någon av dem så jag kunde läsa dina recensioner sen, thanks på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boktips är alltid välkommet, tack så mycket! Har inte hört om The Schack förut, ska kolla upp den. :)

   Radera
 2. Hej!
  Jag tävlar ut boken Enklav på min bokblogg om du skulle vilja vara med i tävlingen så är detta länken:
  http://minfantasyvarld.blogspot.se/2015/07/tavling.html

  /Victoria :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, har tipsat om boken i ett inlägg! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.