tisdag 1 oktober 2013

Jeffs mamma högg ihjäl hans pappa... "Lögnen på femte våningen" - Do Van Ranst

Lögnen på femte våningen
skriven av: Do Van Ranst
Originaltitel: Moeders zijn gevaarlijk met messen
Bokförlag: Massolit (tack för recensionsexemplaret!)
Betyg: 2/5
Sidor: 174

Handling:
Jeff är bombsäker på att hans mamma dödade hans pappa när Jeff var nyfödd. Hur kommer det sig annars att Jeff aldrig fått träffa sin pappa och hans mamma aldrig pratar om honom? Fläcken på vardagsrumsmattan kan ju inte vara något annat än ingrott blod.
Jeff har dock aldrig tid att fråga sin mamma om det, för hon har bara tid att hjälpa Jeffs syster Iene, som är utvecklingsstörd. Tyvärr tror inte ens Süleyman, Jeffs irriterande kompis från den fattiga våningen, på historien. Det spelar egentligen ingen roll heller, för det största problemet i Jeffs liv stavas Harry.
Han försöker stjäla Jeffs mamma från dem och vill skicka iväg Iene till ett hem för utvecklingsstörda. Frågan är bara hur Jeff ska klara av att stoppa honom, innan det är för sent.

Vad jag tycker om boken:
Den här boken är definitivt annorlunda. Författaren har lyckats med att skapa karaktärer som funkar. Det är faktiskt ganska sjukt att Jeff är så säker på att hans mamma dödade hans pappa, men är helt cool med det och tycker att Harry är det största problemet. Jag hänger inte alltid med i boken och i slutet känns det lite överdrivet. Det är de små detaljerna i boken som lyfter den, så som flaskfältet, mammas knivklubb och ljugandet i soprummet. Utan dem hade boken blivit ett totalt bottennapp. Även fast det emellanåt är riktigt roligt att läsa blir det för mycket frågetecken för mig.

Sammanfattning: Annorlunda bok som tyvärr inte är så bra, men är rolig emellanåt och klarar sig tack vare små detaljer.

Bokens första mening:
Min mamma högg ihjäl min pappa med en kniv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.