tisdag 14 augusti 2012

Juli, tyvärr inte så bra som jag hoppats på ...


Juli
skriven av: Tania Kjeldstedt
Originaltitel: Juli
Bokförlag: rabén&sjögren
Betyg: 0/5
Sidor: 221

Handling:
"Elin har känt Sara sen hon var liten. Varje sommar har de träffat varandra på Shröderön, tultat runt tillsammans i vattenbrynet med plasthinkar och badleksaker. Aldrig gjort något allvarligare än att hoppa från bryggan, simma ikapp under vattnet, jämföra solbränna. Enkla sommarritualer, samma varje år. Det är som om deras vänskap är beroende av just den här stranden, den här ön, den lätta sommarbrisen." 
 När boken börjar har både Sara och Elin förändrats. De har fyllt 15 och deras kompisrelation är inte lika självklar längre. Elin börjar mot sin vilja intressera sig för Kato - killen som hyr den gamla husvagnen hos Edmund Dal. Men vem är Kato? Varför är han så mycket med George, Edmunds handikappade son? Och vad är det med hans mamma Henny? 

(Handlingen är lånad härifrån

Vad jag tycker om boken:
Nej, nej, nej. Det här var definitivt inte en bok i min smak. Jag hade trott att boken skulle handla om Elin som gick från att bara vara ”Saras kompis” till att faktiskt vara Elin. Sen skulle hon träffa Kato, bli blixtförälskad och så skulle allt sluta lyckligt. Visst slutade det lyckligt, men de var ungefär också det enda jag hade rätt om. Jag får känslan av att författaren ville skriva om så många olika saker att hon inte kunde bärga sig och kladdade ner allting i samma bok. Sen var alla karaktärerna så "typiska"; Sara var den snygga, rika och elaka tjejen, Elin var den snälla och goda tjejen och Kato var den nya killen som visade sig vara både snygg och 'såklart' helt godhjärtad. Man har hört den förut, eller hur? Om boken hade varit längre och om karaktärerna hade varit bättre hade jag kanske gillat den.

Sammanfattning:
Karaktärerna var för stereotypiska och boken var för kort, vilket gjorde att det bara blev rörigt och dåligt.

Bokens första mening:
- Där går Mikkel och Therese, sa Sara.

2 kommentarer:

  1. Måste hålla med blev lite besviken på boken :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag hade hoppats att den skulle varit bättre :/

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.