söndag 12 maj 2013

"Rubinröd" av Linzi Glass

Rubinröd
skriven av: Linzi Glass
Originaltitel: Ruby Red
Bokförlag: B.Wahlströms
Betyg: 4/5
Sidor: 220

Handling:
Året är 1976 och Sydafrika är delat mellan de svarta och de vita. Rubys föräldrar arbetar båda för att svarta ska få det bättre, trots att regimen inte gillar det. Hennes mamma driver ett galleri och hennes pappa är en känd apartheid-advokat. Hela sitt sjuttonåriga liv har Ruby uppfostras till att alla människor har lika värde. Tyvärr är hennes föräldrar inte lika accepterande då Ruby förälskar sig i Johann som är afrikaans. Faktum är att deras förhållande blir smutskastat av de flesta. Men det finns viktigare saker att oroa sig för, polisen vill ha tag på de som hjälper de svarta och Rubys familj svävar därmed i livsfara.

Vad jag tycker om boken:
Det här är inte bara ännu en bok om en tonårsförälskelse, utan den tar också upp hur livet faktiskt var för de svarta förut (och hur det i vissa delar av världen fortfarande är så). Genom hela boken upprepas det hur viktigt det är att man inte dömer någon efter utseende. Rubys och Johanns förhållande är bara ännu ett bevis på hur människors fördomar kan ställa till det. När jag läste boken insåg jag hur hemsk apartheid var. Visst har vi läst om det i skolan, men nu sattes man in i det på ett helt annat sätt. Människor och familjer förstördes, folk blev dödade bara på grund av att de föddes med en viss hudfärg. Jag ville hela tiden läsa vidare för att ta reda på hur det gick för Ruby och Johann, om de kunde fortsätta vara tillsammans, precis som jag ville veta hur det gick för Rubys föräldrar.
Den karaktären som jag fastnade för mest var faktiskt Julian, en konstnär som ställer ut sina verk i Rubys mammas ateljé. Han kom från ghettot och ville inget hellre än att hans egna skulle bli bättre behandlade. Trots det han blivit utsatt för var han godhjärtad och kämpade för ett bättre liv. Hans historia och tro på att det kunde bli bättre berörde mig verkligen.
Bokens 220 sidor tog slut alldeles för snabbt.

Bokens första mening:
Jag minns första gången jag hörde mamma nämna Julian Mambasa.


2 kommentarer:

  1. Den här boken är verkligen jättefin och otroligt sorglig!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.