måndag 30 november 2015

Stella betyder stjärna

Stella betyder stjärna
Författare: Bobbi A Sand
Transcenders Media

Tack så mycket Bobbi för rec.ex!

Det är sommar och fjortonåriga Isa ska egentligen på ridläger, men stannar i hemlighet hemma. Utanför familjens villa blir Isa upplockad av konstnären Stella, som är på väg för att göra upp med sin familj, en gång för alla. 

De ger sig ut på en galen road trip som tar dem från Norra Öland till Västkusten. Med skräckblandad förtjusning hänger Isa med Stella när de umgås med alkisar, sover över i ett queerkollektiv, och liftar genom de småländska skogarna. Stella lyser så starkt i Isas ögon, så starkt att det är lätt att bli bländad... men snart måste Isa stå upp för sig själv. Fast hur gå det till, när man knappt vet vem man är?

Det här är alltså en bok om Isa, en ung person som känner sig född i fel kropp. När familjen åker bort ser Isa det chansen som att förverkliga sig själv. Jag gillar Isa och tycker om hen som karaktär, men boken i sig föll mig inte i smaken. När det gäller Stella så är mest hennes störiga sida som visas, vilket jag tycker är synd. Bokens "baksidetext" ger intrycket att handlingen ska kretsa kring Isa, men jag känner mer att den kretsar kring Stella. Faktum är att den hade gärna fått göra det, men då lite mera utförligt.

Jag tycker om bokens upplägg, men det blir för rörigt med många olika saker som händer på för få sidor. Bara delen om Stellas familj är invecklad, sen sker det även en massa annat längs deras väg. Kanske hade boken blivit bättre om den fått några kapitel till på sig.

Jag vill inte att ni ska dissa boken, även om min recension kanske uppfattas så. Jag tror att i rätt (och kanske lite yngre) händer kommer den verkligen uppskattas. Dessutom behövs det fler böcker om dessa ämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.